Vad gör en bra klämma?

klämmaVad kännetecknar en bra klämma? Det är en fråga som inte har ett helt självklart svar, eftersom klämmor kan användas till många olika saker. En klämma som ska användas för att exempelvis försluta en stor säck med potatis eller liknande ska ju helst vara annorlunda konstruerad än en klämma som används till att försluta en påse bröd. Visst, i grund och botten handlar det om samma funktion, men de två klämmorna bör helst vara utformade på lite olika sätt för att fungera optimalt. Bra klämmor kan helt enkelt se ut på en mängd olika sätt. Men det är ju ett inte speciellt hjälpsamt svar.

I stället kan man se efter vad klämman ska användas till. Mindre klämmor som ska användas till att försluta plastpåsar ska då helst vara lättanvända, och inte tillverkade i metall. Skälet till detta är att de ofta kommer att användas till fryspåsar. I frysen kommer en klämma av metall att bli extremt kall, och mycket obehaglig att ta i. Ett material som inte leder kyla fullt så bra är att föredra, vilket dessutom kommer att göra dem billigare. Det är en annan sak som gör denna typ av klämmor bra: lågt pris. Dessa klämmor, påsklämmor, behöver inte vara dyra för att vara bra, och om de kostar över tio kronor styck så är det definitivt ett överpris.

Vad gäller klämmor för säckar och liknande större saker, som större säckar, så är det desto viktigare att klämman är robust, stabil och tålig. De ska dessutom sitta hårt och bra. Om en klämma som sitter på en gödselsäck går sönder när man bär den så kommer ju resultatet inte att bli så trevligt… Här gäller det alltså att inte spara på kostnaderna när man köper klämmor – det råder motsatt förhållande jämfört med påsklämmor, alltså!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *