Tävla med hunden i lydnad

Varför ska man tävla i lydnad? Varför inte bara träna på hemma och ha kul? Svaret på de frågorna blir ju såklart olika beroende på vem man frågar. För det finns faktiskt en hel massa bra anledningar till varför man vill ge sig ut på tävling tillsammans med sin hund. Det viktigaste om man bestämmer sig för att starta i tävlingslydnad är att man hittar sina alldeles egna orsaker och anledningar. Tävlingslydnad ska vara roligt!

Oavsett vad man har för hund, även om man råkar hamna hos en som verkar vara född lydnadsstjärna, så kan man räkna med att alltid hitta utmaningar i tävlingslydnaden. Tävlingssituationen är så komplex att man aldrig riktigt kan förutse exakt vad som kommer att hända. Att träna sin hund för att vara bäst på träning på hemmaplan ställer inte i närheten av lika höga krav som att träna för att vara bäst när det gäller, på tävling. Det finns dessutom alltid utrymme för utveckling och nya mål. Man kan tävla mot sig själv och jaga högre poäng, man kan tävla om placeringar i förhållande till andra eller jaga bättre känsla i en detalj eller en helhet. Man kan försöka kvala till SM eller ha som mål att komma med i landslaget. Det är lättare att jobba mot konkreta mål i tävlingslydnaden om man faktiskt tävlar, då det är någon annan som bedömer din prestation.

Om man gillar att utvecklas och att tvingas ta steg framåt är det också tävlingslydnad man ska syssla med. Utan tävlingsmål är det lätt att bli lite bekväm och att träna på det som går bra eller kanske till och med hoppa över träningen. Många delar av tävlingslydnadsträningen är sådant som man inte alls skulle behöva ägna sig åt om man inte tävlade, så som uthållighet hos hunden eller störningsträning. Genom tävlingslydnaden pushar man sig till att faktiskt göra framsteg, vilket är en stor glädje i sig men också gör att man utvecklas som hundtränare. Och man blir aldrig färdig, det finns alltid styrkor och svagheter hos hunden som visar sig i tävlingslydnaden och som man behöver jobba med. Tävlingslydnadsträningen är också dynamisk på så vis att man ofta genom att träna och förstärka en detalj eller moment får ett något sämre utförande av en annan.

Tävlingslydnaden är också en form av objektiv avelsutvärdering av framförallt arbetande brukshundar, vilket kanske inte ska vara anledningen att ge sig ut på tävlingsplan men som ändå är en positiv bieffekt. Arbetsförmåga är en svårbedömd egenskap och beror såklart även på förarens skicklighet, men i ett större perspektiv där kanske hela kullar, linjer eller raser utmärker sig i tävlingslydnaden kan man kanske dra större slutsatser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *