Att kratta eller icke kratta – det är frågan

Nu har höstlöven släppt och ligger som ett täcke över våra gräsmattor. Men ska man kratta redan på hösten eller låta löven ligga till våren? Beroende på vem man frågar får man olika svar. En del tycker om att ha snyggt och prydligt in sin trädgård, och krattar gärna bort löven redan på hösten. Det spar ju också en hel del jobb till våren. Andra låter alla löv ligga kvar för att fungera som näring till gräsmattan.

Egentligen finns det inget direkt ja eller nej som svar på frågan om man bör kratta på hösten. Det finns många organismer som lever av löven, till exempel daggmaskar. De äter löven och gör på så sätt gödsel till gräsmattan. Att låta löven ligga kvar är alltså bra, men har man otur kan löven också packas till en för tät matta och istället skapa kala fläckar när gräset börjar växa igen. Det beror lite på hur mycket löv man har, och från vilka träd de kommer.

Har man mycket löv av björk, kastanj eller lönn kan man med fördel kratta bort en del av löven, men lite får gärna ligga kvar. För att underlätta för naturen kan man gå över löven med gräsklipparen. Då finfördelas de och blir lättare för maskar och andra djur att äta, och tas på så sätt till vara snabbare och mer effektivt. En del av de strimlade löven kan också läggas över rabatter med växter som tycker om mullrik jord, och i komposten trivs löven utmärkt och blir till fin jord.

Man bör alltså ta till vara på sina löv på ett sätt som passar ens trädgård. Det är ett naturligt sätt att återföra näring till marken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *